Egyházi fejlesztők konferenciája - a PTF adjunktusával

Csaba Ungvári, 2014. nov. 8. 8:32

Milyen a lelkisége a szervezeteknek? Van-e még a teológiánkban lelkiség? Hogyan lehet spirituálisan coacholni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ november 6.-án a Párbeszédek Házában azok az egyházi fejlesztők, akik között ott volt a PTF adjunktusa is.

Mintegy hatvan egyházi szakember részvételével tartották meg a minap az Egyházi Fejlesztők II. konferenciáját. A katolikus, protestáns és neoprotestáns résztvevőknek először Gelei András, a Corvinus Egyetem Szervezeti Magatartás Tanszékének docense tartott előadást a szervezetek lelkiségéről. Gelei úgy vélte, sok szervezetből hiányzik a kontemplatív megközelítés - de ugyanez elmondható a menedzsment-tudományról is, amelyik irreálisan kevés figyelmet szentel a spiritualitásnak. A docens szerint fontos felismerni, hogy minden szervezetnek van sötét oldala, és muszáj ezzel foglalkozni, hogy ne a szervezetek önző énje, egója, hanem valós, igazi énje tudjon a mindennapokban megnyilvánulni.

A délutáni szekcióülésen Izsák Norbert Sárvári György csoportján vett részt, amelyben a konfrontatív módszereiről ismert Sárvári a coaching spiritualitásáról vezetett nyitott beszélgetést. A csoportvezető számára a spiritualitás a minőséget és az igazságot jelenti, szerinte a coach kötelessége szembesíteni ügyfelét annak hazugságaival, elakadásaival. A beszélgetés során az is szóba került, hogyan lehet keresztényként coacholni - melyek az ilyen coaching korlátai és esetleges előnyei.
Comments