Kezdőlap‎ > ‎

Hírek képzéseinkről

Tanulmányi kirándulás az ÁBTL-ben

Ágnes Verner, 2017. máj. 5. 4:11   [ frissítve: 2017. máj. 5. 4:47, felhasználó: Csaba Ungvári ]

A Pünkösdi Teológiai Főiskola közel húsz, az egyháztörténet iránt érdeklődő hallgatója és oktatója tett tanulmányi kirándulást május 3-án, szerdán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. A komor épületben Bikki István titkárságvezető orientálta a hallgatókat, és beszélt az 1945 utáni állambiztonsági jelentések, iratok jelentette kihívásokról. Például arról is, mi tudható, és mi nem tudható meg azoknak a mágnesszalagoknak a feldolgozásából, amelyek 2018. június 30-a után válnak majd kutathatóvá. Ezt követően dr. Köbel Szilvia tartott izgalmas előadást a pártállam és az egyházak 1945 és 1990 közötti kapcsolatáról. Kérdésre válaszolva a szakemberek elmondták, sok igazság van abban a megállapításban, miszerint arányait tekintve sokkal kevesebben jelentettek a pünkösdi egyház tagjai közül, mint más kis- vagy nagy egyházakból. Ennek egyik magyarázata abban rejlik, hogy az evangéliumi pünkösdi közösségből annak idején kevesen akartak karriert csinálni és/vagy továbbtanulni, így meglehetősen alacsony volt a „zsarolási potenciál”. A látogatás végén a titkos irattárba is betekintést nyerhettünk, ahol néhány ügynöki dossziét is átlapozhattunk. Az ÁBTL munkatársai arra is felhívták a figyelmünket, hogy minden, a birtokukban levő irat nyilvános és kutatható, legfeljebb néhány információt (mint például a szexuális szokásokra való utalás) tartanak titokban, hogy a személyiségi jogokat védjék. A tanulmányi kirándulást izgalmas vita zárta egy kávézóban, ahol többen megjegyezték, az egyik legmegdöbbentőbb momentum az volt számukra, hogy Köbel Szilvia elmondása szerint egy hitében meghasonlott református lelkipásztort azért nem engedett az Állami Egyházügyi Hivatal kilépni a szolgálatból, mert ezzel indirekt módon vélte elősegíteni az egyháztagok kiábrándulását a hitből. 

Az első menedzsment konferencia a PTF-en

Csaba Ungvári, 2017. ápr. 21. 2:45   [ frissítve: 2017. máj. 5. 4:01, felhasználó: Ágnes Verner ]


Múlt hét pénteken a menedzsment eszközökről tartottunk konferenciát a Pünkösdi Teológiai Főiskolán. A konferencia szervesen kapcsolódott a PTF-en már 2015 szeptember óta működő Keresztény szemléletű coach- és vezetőképzésnek. A fő előadó Jakab Emese volt, aki a rugalmas tervezés módszertanáról tartott több előadást. Az élvezetes, játékokkal és videóbejátszásokkal színesített előadásból azt is megtudhattuk, hogyan ne kommunikáljunk (ennek eklatáns példájaként érdemes megtekinteni ezt a videót: https://www.youtube.com/watch?v=5YGc4zOqozo). Az ebédszünetet követően Emese moderálásával megismerkedtünk a Kontakt és a Szimply kulthelyek tulajdonosának, Bajkó Péternek az inspiráló történetével, majd az időgazdálkodás-guru Paul Allen hazai képviselőjével, Hamar Domonkossal, aki a GTD (Getting Things Done) módszertanába engedett bepillantást saját útkeresése, dilemmái megosztása mellett. A nap végén a LIKE (Lépj Ki Időben Egyesület) két szakembere beszélt arról, milyen örömökkel és kihívásokkal találkoznak csobánkai hátrányos helyzetű fiatalok integrációja során. Mint elmondták, céljuk nem a „térítés”, hanem az, hogy a fiatalok hazataláljanak. E hazatalálás menedzselésével kapcsolatban gazdagodhattunk új vagy új fénybe helyezett eszközökkel. Köszönjük a konferencia szervezőinek és előadóinak!Nézd meg a képeket, videókat! >>>

HÁZASSÁGGONDOZÓK SZEMINÁRIUMA - 2017. április 27.

Csaba Ungvári, 2017. ápr. 7. 1:01   [ 2017. máj. 3. 5:42 frissítve ]

Nézd meg a képeket, videókat! >>>


...hogy a JÓ még JOBB legyen.

Egy nap házaspároknak, házasságra váróknak, azoknak, akik szeretnének másoknak is segíteni.A házasság értéke a harmadik évezredben

Pünkösdi Teológiai Főiskola - 2017. április 27. - 10:00-16:00


 • Mit tudunk a párkapcsolatról – kultúrtörténeti változásairól, kialakulásának mai dinamikájáról és funkciójáról?

 • Milyen házassági kapcsolati formák léteznek és megfelelnek-e a 21. század globális kihívásainak?

 • Milyen reményt ad a keresztény értékrend a házasságok számára a 21. században?

 • Van család házasság nélkül? – Mit jelent ez napjainkban, keresztény szemmel?

 • Új bor ó tömlőben: a klasszikus, házassággal kapcsolatos axiómák jelentéstartalma ma

 • A segítés útjai: terápiás lelkigondozás - lelkigondozói terápia… és ezek határai?

 • Intervenció és/vagy prevenció – az egyházi és terápiás ritualizálás lehetőségei és határai

Előadók

Dr. med. Balogh Klára, Debrecen: a MCSE kiképző pszichoterapeutája, csecsemő- és gyermekgyógyász. Több, mint 20 éve gyakorolja és tanítja  a család- és párterápiát. A DEOEC Magatartástudományi Intézetében orvosi kommunikációt és orvosi pszichológiát tanított.  45 éve él házasságban, két fia és 5 unokája van.

Dr.theol. Hézser Gábor: református teológus, családterapeuta, pszichiátriai lelkész, a Bethel-i Lelkigondozói Intézet (Seelsorgeinstitut, Bethel, Németország) docense és szupervízora. Magyarországi és erdélyi egyetemek pasztorálpszichológiai vendégtanára. 42 éve él házasságban, 3 gyermeke és 6 unokája van. 
Nyílt napok a PTF-en

Ágnes Verner, 2017. márc. 1. 4:18   [ 2017. márc. 9. 5:10 frissítve ]

Kedves Érdeklődő!

Szeretettel várunk tavaszi nyílt napjaink egyikén, melyek részletes programja alább olvasható.
A márciusi nyílt napunk már betelt, így az április 8-án tartandóra várjuk még az érdeklődőket.

8:00 - 08:30 Regisztráció 

8:30 - 9:50 Választott óralátogatás 

10:00 - 11:40 Választott óralátogatás 

11:50-12:50 Tanulmányi tájékoztató a Könyvtárban

·         Rektor köszöntője  5 perc

·         Rövid képzés áttekintő és finanszírozás tájékoztató  

·         Kérdések a képzésekkel kapcsolatban 

·         HÖK elnök/HÖK munkájának bemutatása 

·         Hallgatói beszámolók 

·         Kérdések a diákokhoz 

12:50-13:20 Közös pizzázás a nyílt napon résztvevőknek az étkezőben

13:20-tól  Kávézó

13:50-14:15 Áhitat az imateremben (Dicsőítés, Ige)

14:30-16:00 Választott óralátogatás 

Jelentkezési űrlap: ide kattintva elérhetőPASZTORÁLPSZICHOLÓGIAI ESETMEGBESZÉLŐ csoport indul a PTF-en

Csilla Juhász, 2017. febr. 21. 23:30   [ frissítve: 2017. febr. 22. 4:58, felhasználó: Csaba Ungvári ]

A Pasztorálpszichológiai Tanszék márciusban elindítja esetmegbeszélő csoportját, mely nyitott a PTF-en végzett hallgatók számára is. Időpontja: minden hónap „levelezős” hétvége előtti csütörtök: 17.30 –tól 20. 30 ig. Bárki jöhet, aki a PTF-en tanul, vagy itt végzett és pasztorálpszichológiai alapú lelkigondozást végez, a részvétel díjtalan. Helyszín: PTF, 112-es terem. 
Időpontok: 
március 9. du. 17.30, 
április 6, du.17.30 
május 11. du. 17.30.

Jelentkezés, érdeklődés és részletek: Nyulászi Eszter, oktató (nyulaszi.eszter@ptf.hu). A csoportfoglalkozás vezetésében közreműködnek a Pasztorálpszichológia Tanszék munkatársai: Együdné Kéki Piroska, Farkas Júlia, Krasznay Mónika, Nyulászi Eszter, Monos Mihály, Riesz Mária
Az esetmegbeszélés során valaki a csoportból ismerteti a lelkigondozói esetet, majd a csoport megbeszéli, más oldalról közelíti meg, és akár alternatívákat hozhat a továbblépésre. Az esetmegbeszélés közös imával, áhitattal indul és a folyamat során a résztvevők visszajelzéseket adnak, és a felmerülő kérdések, problémák megoldásához nyújtanak közös segítséget keresztényi megközelítésben. Ha érdekel, keresd Nyulászi Esztert!


Pasztorálpszichológia: szakmai gyakorlat - ESETTANULMÁNY
A Pasztorálpszichológia Tanszék időnként szeretne a legjobb féléves dolgozatok közül egyet-egyet közreadni.
Cservenyák Ildikó végzős hallgató a Pasztorápszichológiai Szakreferens szakirányú továbbképzésen.

Idegen nyelvű könyvek tára

Csilla Juhász, 2017. febr. 13. 3:11

2017 február 11-én, a 2016/17-es tanév második félévének első konzultációs hétvégéjén átadásra került a Főiskola könyvtárának egy új helyisége, ahol idegen nyelvű irodalmat találhatnak az érdeklődők. Az átadás ünnepi pillanataiban Paul Gracza, a főiskola rektora, valamint Ungvári Csaba rektor helyettes imádkoztak azért, hogy ez az új lehetőség igazi motivációt jelentsen a könyvtártagoknak a nem magyar nyelvű könyvek kölcsönzésére. 


A többnyire angol és német nyelvű művek egy része eddig is elérhető volt a könyvtárban: újdonság azonban, hogy több száz új kötet érkezett adományként a főiskolára, valamint az is, hogy mostantól ezek a magyar nyelvű irodalomtól elkülönítve kereshetők. A fontosabb angol nyelvű szaklapok és magazinok legfrissebb számai is a könyvtár új részében találhatók, mely mostantól mindenki előtt nyitva áll, aki elmélyülten szeretné kutatni és olvasni a teológiai és vallásismereti irodalmakat.

Az év keresztény szemléletű coach pályázata 2017

Ágnes Verner, 2016. nov. 25. 6:13   [ frissítve: 2017. jan. 19. 10:12, felhasználó: Csaba Ungvári ]

A Pünkösdi Teológiai Főiskola (PTF)

 pályázati kiírása


Az év keresztény szemléletű coach pályázata 2017

 címre és az ezzel járó pénzösszegre


A Pünkösdi Teológiai Főiskola

pályázatot hirdet 2017. évre a Pünkösdi Teológiai Főiskola keresztény szemléletű coach képzés hallgatói vagy végzett hallgatói számára.

I. A pályázat célja

 1. A coaching szemlélet elterjesztése, innovatív ötletek támogatásával.

 2. Hátrányos helyzetű személyek coachingja. Ezek lehetnek szegénysorban élők, intézetben lévők, kórházban fekvők, hospice-t igénybe vevők, börtönben lévők, rehabilitációban részt vevők, függőségben élők, munkanélküliek.


A kiíró fontosnak tartja, hogy a coacholtak felé nincs hitbeli feltétel.

II. A pályázat értékelésének kiemelt szempontjai

 1. Hány főt mozgat  meg, von be a coaching folyamatába a pályázat.

 2. Mennyire megvalósítható, reális a coaching szerződésben megfogalmazott célkitűzés.

 3. Mekkora a várható hatása a coachee-k életében.

III. A pályázat tartalma

III.1 Személyi feltétel

A pályázatban részt vehetnek:

 • a PTF-en keresztény szemléletű coaching és vezetés szakirányú továbbképzésen  tanuló hallgató, ha első félév tantárgyainak követelményeit 2017. február 5-ig teljesíti vagy teljesítette;

 • a PTF okleveles teológus képzés keresztény szemléletű coaching specializáción részt vevő hallgatója, ha ha első félév tantárgyainak követelményeit 2017. február 5-ig teljesíti vagy teljesítette;

 • Továbbá a pályázatban részt vehet a hitéleti képzésben  a PTF-en coachingot tanuló diák,  ha első félév tantárgyainak követelményeit  2017. február 5-ig teljesíti vagy teljesítette;

 • a PTF-en végzett keresztény szemléletű coach és vezető.


III.2 Egyéb feltételek

A pályázat része egy oldalas projektterv készítése, melyben szerepelni kell, hogy miért a kiválasztott célcsoportot vagy egy tagját coacholná, hogyan tervezi a coachingszerződést és a kliens motivációjának felkeltését, milyen eredményre számít.

Továbbá a pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt végével rövid, 2-3 oldalas beszámolót készít, amiben minden alkalomról külön beszámol és saját coachfejlődésére is reflektál az elért eredmények mellett.


III.3 Pályázati keret, finanszírozás

Az pályázati keret 2017-ben összesen 200.000 Ft. (Az eredeti 150.000 -Ft-os keretösszeg 2017.11.25-én került módosításra.)

A bíráló bizottság fenntartja magának a jogot, hogy ne ossza ki a teljes összeget, ha úgy látja jónak.

Az összeg kifizetésének módjáról a kiíró a nyertes pályázóval a kihirdetést követően személyre szabott megállapodást köt. (Nappali tagozatos hallgató esetén kutatás-fejlesztési ösztöndíj formájában, levelező és végzett hallgató esetén megbízási szerződéssel.)

IV. A beadás módja

A pályázatokat kizárólag elektronikusan kell elküldeni az izsak.norbert@ptf.hu címre 2017. február 4-ig éjfélig.

V. Pályázat megvalósításának időintervalluma

A pályázat kezdete legkésőbb: 2017. július 01.

A pályázat vége:                 2017. szeptember 30.

Nyertes pályázati beszámoló beküldése: 2017. október 15.

VI. Beadási határidő

A pályázatoknak elektronikusan 2017. február 4-ig éjfélig kell beérkezniük.

VII. Értékelés, megállapodás

VII.1 Elbírálás

A pályázatokat 3 fős bíráló bizottság bírálja el, melynek elnöke Izsák Norbert, a keresztény szemléletű coaching és vezetés képzés vezetője. További két tagot az elnök kér fel a bírálatra. Csoportos coaching alkalmak tervezete, és ahol több, mint egy hallgató vesz részt a projektben, előnyt élveznek az elbírálásnál.

 • 2017. március 3. - a bizottsági tagok tagok pontozzák a beérkezett pályázatokat.

 • 2017. március 11.   - a PTF-en kihirdetésre kerül az eredmény és átadásra kerül az év keresztény szemléletű coach pályázata 2017 díjAz eredményről a pályázók elektronikus úton is értesítést kapnak 2017.március 11-én.

VII.2 Beszámolási kötelezettség

A projekt végével rövid, 2-3 oldalas beszámolót kell megküldeni elektronikusan a ptf@ptf.hu és az izsak.norbert@ptf.hu  címre, amiben minden alkalomról külön beszámol és saját coachfejlődésére is reflektál az elért eredmények mellett 2017. október 15-ig.


A beszámoló elmaradása vagy értékelhetetlen minősége és/vagy tartalma a támogatás visszatérítési kötelezettségét vonja maga után.


VIII. Jogi nyilatkozat

 • A pályázatban történő valótlan adatok feltüntetése abban az esetben, ha az a pályázót aránytalan előnyhöz segítené, a pályázat automatikus érvénytelenítését és a pályázó kizárását vonja maga után.

 • A bíráló bizottság döntésével szemben a jogorvoslatnak helye nincs.

November 23. - Ismét dicsőítő est a PTF-en!

Csaba Ungvári, 2016. nov. 19. 12:06   [ 2016. nov. 19. 12:09 frissítve ]


Dicsőítő est a PTF-en - beszámoló

Csaba Ungvári, 2016. okt. 10. 10:41   [ frissítve: 2016. nov. 3. 5:16, felhasználó: Csilla Juhász ]

Mi várunk Rád, Urunk

hangzott a dicséret a PTF imatermében 2016.10.19.-én, a félév első-, és hitünk szerint nem az utolsó-, dicsőítő estjén. És nem volt hiábavaló a várakozás, Isten jött és megváltoztatta először a légkört, a hozzáállásunkat, a szívünket, majd pedig hiszem, hogy az életünket is. Ilyen, életeket átformáló közös estét töltöttünk együtt Isten és egymás jelenlétében. A PTF dicsőítő csapata néhány héttel ezelőtt azt a gondolatot kapta - hisszük, hogy Istentől - hogy szervezze meg ezt a dicsőítő alkalmat. Mi pedig nem tehettünk mást, mint hogy adtuk ehhez a szívünket, az időnket, a talentumainkat, a többit pedig Istenre bíztuk és hívtuk Őt, hogy: Várunk Rád, Urunk. Azt, hogy Isten mit végzett ezen az estén, visszaigazolják hallgatótársaim gondolatai, álljon itt néhány ezek közül:

A dicsőítő est miden várakozásomat felülmúlta. Isten csodálatos jelenléte körbe vett minket. Kimondhatatlan hálát érzek, azért a szelíd, és szeretetteljes munkáért, amit közöttünk végzett. Jézus valóságos módon közel jött hozzám, és a szívemre beszélt. Személyes életemben Isten falakat döntött le, és azokon a területeken ahol meginogtam, megerősített. Jézus jelen volt, és szabadított, gyógyított, vigasztalt, és bátorított. Annak ellenére, hogy tudom, Isten mégis mindig, egy újabb oldaláról engedi, hogy szemléljem és átéljem azt, hogy a dicsőítésben erő van. Olyan erő, amelyet emberi próbálkozások, a legjobb, legnemesebb szándékú cselekedetek, még csak gondolatban sem tudnak felülmúlni. Hálás vagyok mindezekért! ( Nagy Mercédesz – másodéves hallgató, a dicsőítő csapat tagja )

Nem tudom mikor dicsőíttettem utoljára olyan elmélyülten és belefeledkezve Isten ölelésébe, mint ezen az alkalmon. Látszott, hogy Ő is készült rá! (Kálvin Anikó másodéves nappali tagozatos hallgató)

Én nagyon örültem a dicsőítő estnek, szerintem egy nagyszerű alkalom volt. Jó volt, hogy együtt tudtunk mozdulni - dicsérve Istent - egy hosszabb alkalom keretében. Szerintem kivételesen tapasztalhattuk meg ezáltal Isten valódi jelenlétét, s azt, hogy Ő valóban a dicséretek közt lakozik. ( Takács Dániel – harmadéves hallgató )

Számomra a legnagyobb öröm az, amikor láthatom Jézust munkálkodni a szolgálataim alatt. Amikor Ő belép, akkor jön el mindig az a pont, amikor minden olyan könnyűvé válik, mert már nem én, mint ember, vagyok a középpontban, hanem Jézus. Ez az, amire mind várunk, amikor összegyűlünk egy ilyen dicsőítésre. A szolgálók „végre” fellélegezhetnek, mert már nem rajtuk van a fókusz, a résztvevők pedig megtalálják azt, akiért eljöttek. Én így éltem meg ezt a dicsőítő estét, és már izgatottan várom a következőt, amikor együtt énekelhetjük: „Várunk Rád, Urunk” - ismét! ( Tóth Tamás – másodéves hallgató, a dicsőítő csapat tagja )

Meghitt, őszinte és odaadó légkör fogadott a Dicsőítő Esten. Egy olyan légkör, amelybe úgy, ahogy aznap voltam beléphettem és időt tölthettem Isten jelenlétében. Egy olyan légkör, amelyben együtt, egy szívvel tudtunk dicsőíteni. Ő ott volt, megáldott és megszabadított. Hálás vagyok Istennek azért a munkáért, amit közöttünk végez. Várom a folytatást! ( Fortin Réka – másodéves hallgató, HÖK titkár )

„Várom a folytatást” – mi is várjuk. Ahogy korábban írtam, nem az első és utolsó ilyen dicsőítő alkalmat szerveztük. Jó beharangozója ez a beszámoló a következő ilyen estnek, ami terveink szerint november 23-án fog megvalósulni. És hogy mi ezzel a célunk?

„… hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.”

Az előző alkalmon tettük ezt a szívünkben és tettük ezt fizikailag is, valóságosan. Mindennel, ami ezen az estén történik, szeretnénk Istennek adni a dicsőséget. Az a vágyunk, hogy trón épüljön a szívünkben, és a dicsőítésünk jó illatú áldozatként szálljon fel a mennybe. Várunk arra, hogy Isten mit készít a következő alkalomra, és készek vagyunk arra, hogy valami új történjen, valami, ami megrengeti a PTF falait, valami, ami gyökeres változást hoz az életünkben.

„Mily kedvesek a te hajlékaid, ó, Seregek Ura! Sóvárog, sőt eleped a lelkem az Úr udvarai után. Testem és lelkem ujjongva kiált az élő Istenhez…Boldogok, akik házadban laknak, és szüntelenül dicsérhetnek téged!”

...hogy a JÓ még JOBB legyen! - Házassággondozók szemináriuma- beszámoló

Csaba Ungvári, 2016. okt. 7. 10:44   [ frissítve: 2016. nov. 3. 5:22, felhasználó: Csilla Juhász ]

Egy nap házaspároknak, házasságra váróknak, azoknak, akik szeretnének másoknak is segíteni.

Iván Imre és felesége, Annamária, akik évtizedek óta együtt szolgálnak a házassággondozás terén, közösen vallottak házasságuk és szolgálatuk sikereiről, nehézségeiről, szépségéről. Megtisztelő volt az az őszinteség, ahogyan személyes példákon keresztül is megmutatták, hogy hogyan vezeti őket a Szentlélek szolgálatukban. Miután Annamária bemutatta a családjukat, közös szolgálatukat, Imre a lelkigondozóról és a lelkigondozó családjáról beszélt, őszintén vallva az évek során felmerült személyes megpróbáltatásaikról is, mely megpróbáltatások kulcsmondata – nem csupán számukra, de minden szolgáló házaspár számára – az, hogy „mi kaptuk az elhívást, nem a gyermekeink”. 

Komoly hangsúlyt kapott a nap folyamán a Szentlélek munkája és az Istennel való kapcsolat jelentősége, hiszen elsősorban az különbözteti meg a lelkigondozót a mentálhigiénés szakembertől, hogy nem csupán szaktudásával, hanem istenkapcsolatával is dolgozik.

 

A nap végére átfogó képet kaptunk a házassággondozói munkáról, amely ideális esetben már a házasságra való felkészülésnél elkezdődik, és támogatást ad nem csak az akcidentális krízisek megoldásában, de az élet előrehaladtával természetesen jövő kríziseknek való megfelelésben is.

 

Az előadások végén felmerülő kérdések, visszajelzések is alátámasztották, hogy jó gondolat volt a Hazássággondozók Szemináriumát elindítani a PTF-en, mert igény van a téma bővebb, specializáltabb kifejtésére mind a szakmai felkészültség elmélyítése, mind személyes kérdéseink megválaszolása érdekében, mert valóban fontos, hogy a jó (is) még jobb legyen.


Nyulászi Eszter

1-10 of 88